Dag 10  18/03/2016

CMZ

Vandaag hebben we de test modus opgestart in deze modus word de hele machine getest de machine blij voor 6 uur in deze modus en hierbij word gekeken of er fouten zijn gemaakt.

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag hebben wij een nieuw opdracht gekregen TIA PORTAL. Dit is weer een soort gelijk project gelijk dat van EPLAN . Wij moesten opzoekwerk doen over recipes.

Ik en mijn stage partner waren dus begonnen met opzoeken maar vonden behoorlijk weinig hierover en ik wist niet hoe dat allemaal geprogrammeerd moet worden. Mijn stage partner had een Spaanse website hiervan gevonden en heeft hij het mij uitgelegd op zijn beste Engels.

Daarna hebben wij ons eigen getest of we het begrepen en konden. Wij hadden een klein programmatje hiervan gemaakt. Tot zover mijn laatste stage dag

Pierburg

Vandaag kregen we een motor die we met een frequentieregelaar moeten aan sluiten. Hij moest worden bediend door een PLC. We hebben veel tijd nodig gehad voordat alles werkte want de communicatie tussen de frequentieregelaar en PLC werkte niet zo goed. Na een tijd proberen is het gelukt. Daarna hebben we Louis geholpen met het aansluiten van een speciale display, zodat het onderhoudsteam snel kan zien of er iets fout liep in een machine bij productielijnen. Daarna heb ik afscheid genomen van de werknemers in dit mooie stagebedrijf. Ik heb veel geleerd vooral hoe je problemen moet oplossen.

door Emiel Thomissen

 

 

Dag 9  17/03/2016

CMZ

Vandaag hebben we de assen gekalibreerd en de as limieten ingesteld en de parameters ingegeven.

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag moesten wij de artikel lijsten genereren. Maar het was niet zo makkelijk als we zouden denken. We moesten een speciale lijst erin zetten en wisten niet hoe das moest en hadden wat probleempjes .

Vervolgens na een tijdje prullen had hij ons een paar bestanden gegeven en uitgelegd hoe we dit moesten doen. Ondanks is het ons nog niet fatsoenlijk gelukt om het erin te zetten. Mijn stage partner was iets meer met dat bezig en ik was dan terwijl iets anders aan het opzoeken.

Uiteindelijk hadden wij nog 1 schema aangepast. Toen wij dat gedaan hadden was het project uiteindelijk af.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

Pierburg

Vandaag hebben we wat repartie werkzaam heden moet verrichten. Er was in een productielijn een QR-code printer kapot. Deze printte de labels niet meer op de juist te plaats, als gevolg daarvan was kon de QR-code niet meer gelezen worden. Eerst moesten we een oplossing zoeken. We hebben een van de nieuwe camera’s gepakt omdat er software in zit die de QR-code verder kon genereren als de code niet volledig was, maar na een paar testen was de conclusie dat het niet werkte. Wij kwamen met de oplossing om een nieuwe printer te plaatsen en hebben dit idee aan een van de bazen uitgelegd. Ze gingen het bespreken en wat later kregen we te horen we de camera’s en printer mochten vervangen. We zijn eraan begonnen en nadien heeft een volgende ploeg dit afgewerkt.

door Emiel Thomissen

Tecnalia

Dag 8  16/03/2016

CMZ

Vandaag Hebben we de assen gekalibreerd en hebben we een kortsluiting verholpen in de schakelkast ook hebben we de parameters ingesteld

AUTOMATIONS TECVI

De stage mentor was vandaag begonnem met het nakijken van onze schema’s. We moesten een paar schema’s beetje ordelijker maken. De layout van de kast tekennen. De kabel nummers overnemen van de originele plannen. De ET200S kaarten in de layout zetten. Toen wij dat gedaan hadden kwam de stage mentor het nog eens nakijken. En hebben ik en mijn stage partner nog een enkel dingetjes gedaan en dat was het einde van onze dag.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

Pierburg

Vandaag hebben we uit de nieuwe productielijn festo servo motoren met driver moeten testen. Eerst keken we in de huidige installatie hoe deze waren aangesloten. We moesten eerst zelf het schema tekenen, daarna kregen we de software om de motoren te testen en te configureren om daarna weer een tutorial te maken hoe je deze motoren met driver moest configureren. Er waren problemen met de software en de kabels die we hadden gekregen zodat we helaas niks konden testen. Ze zouden ook een nieuwe motor die nog niet in de productielijn zit aan ons geven om te testen, maar helaas hadden ze die niet meer in het magazijn liggen.

door Emiel Thomissen

Tecnalia

Vandaag hebben we het programma verder afgewerkt en wat ingekort. Als onze sensor een temperatuur meet lager dan een ingestelde waarde dan stuurt het relais een lamp aan ( de lamp moet eigenlijk een ventiel voorstellen). Ook hebben we dit alles gecombineerd met een draadloze drukknop van EnOcean, met die drukknop kan je de temperatuur minimum en maximum waarde veranderen.

Sander

 

Dag 7  15/03/2016

CMZ

Vandaag hebben we de servo motoren en de encoders aangesloten daarna hebben we de hydraulische regelaar en de olie koeler aangesloten.

Joey Geelen
SenSe-IC

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag zijn we verder gaan werken aan de schema’s pagina per pagina zijn wij begonnen met de verbetering van de schema’s. Mijn stage partner zei per pagina wat er fout was en hebben wij dit verbeterd. Dus wij hebben componenten hernoemt, aardings railen erbij gezet (waren wij vergeten), nummeringen verandert, klemmen beetje verplaatst omdat hoe wij het gedaan hadden te fel verspreid was . Wij hebben tijdens de verbetering ook nog 2 nieuwe schema’s moeten zetten.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

Pierburg

Vandaag leerden we het stappenplan van hun werking van de klant tot de productie, hoe alles werd geregeld en gecontroleerd zodat de arbeiders hun werk goed blijven doen. Na zijn uitleg moesten we het plan maken hoe wij dachten dat men in Pierburg alles controleert en wie wie aan stuurt in het bedrijf. Daarna heeft Jesus ons plan naast het plan van de fabriek gelegd en uitgelegd hoe zij dat deden. Ze hadden een speciaal softwareprogramma gemaakt die het hele productieproces in de gaten hield. Zo controleerden ze waar de productie minder was. Jesus heeft ook een schema gemaakt over wie wie aan stuurt. De klant communiceert altijd via tussenpersonen, dit is om ervoor te zorgen dat er niks fout gaat. We hebben ook een proef gekregen we moesten een stuk ijzer op maat zagen en 2mm korter vijlen. De bedoeling was om te kijken wie de beste kwaliteit afleverde, dus het moest zo vlak mogelijk geveild. Het blokje moest precies 90 graden zijn en het moest stabiel staan.

door Emiel Thomissen

Tecnalia

Vandaag hebben we na wat snuffelen in het programma de fout gevonden, nu kunnen we zoveel signalen verzenden als we willen. We hebben nu via de antenne een draadloos relais aangestuurd, dit relais schakelt een LED lamp. De relais moest “leren” te reageren op het signaal wij uitstuurde. Dit was niet zo simpel maar na wat prullen is het ons toch gelukt. Tot zover dag 7.

Sander

Dag 6   14/03/2016

CMZ

Vandaag zijn we begonnen met het oplossen van een out die in het weekend ontdekt was e bleek een rechtstreekse kortsluiting gemaakt te zijn in de 24v kring. Vervolgens zijn we verder gegaan met de 6e cnc machine we hebben deze bekabeld en aangesloten.

Joey Geelen
SenSe-IC

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag was het een rustige dag. Mijn stagepartner en ik  gingen de schema’s verder afmaken. We konden niet veel opzoek werk doen,  dus moesten we om de beurt een beetje tekenen.

Maar uiteindelijk waren onze schema’s af en hebben wij deze laten controleren door de stagementor.  Ik heb op mijn beste Spaans wat proberen te volgen maar er was niet echt iets van te verstaan.
Morgen brengt mijn stagepartner verslag uit en ga ik met hem de schema’s verbeteren.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

Pierburg

Vandaag hebben we de video tutorial afgewerkt. Daarna kregen we uitleg van Jesus over de machines, hoe ze werken en hoe de communicatie is tussen de machines onderling. Elke machine heeft een eigen PLC die verbonden is met een centrale server met speciale software die het productieproces in de gaten houdt. De server geeft steeds het commando of een machine verder mag gaan met het onderdeel wat ze maken. Er worden ook foto’s gemaakt van de producten onder het productieproces als controle zodat er geen gebreken zijn. Als dat wel zo is wordt het automatisch van de productielijn gehaald. De producten zijn ook voorzien van een QR-code zodat ze, als er met een product iets mis, weten welk onderdeel waar en op welk tijdstip is gemaakt. Zo kunnen ze de hele levering na gaan op gebreken of defecten. Na de uitleg mochten we de programma’s die ze al hadden inladen en dan onderzoeken hoe deze waren geprogrammeerd.

door Emiel Thomissen

Tecnalia

Week twee is al begonnen.. Het ging sneller als verwacht. We hebben vandaag het programma (meerdere keren) aangepast. Nu kunnen we al een signaal versturen, maar toch nog niet helemaal als verwacht. We kunnen nu 1 signaal versturen en daar stopt het. Namiddag zijn we naar een machine gebracht die gerepareerd moest worden, deze had een kapotte solid state relais. Hierna hebben we nog wat aan onze visualisatie gewerkt.

Sander

Dag 5  11/03/2016

CMZ

Vandaag was een mindere dag, we hebben de eerste 6 uur gekeken hoe een oplossing werd gezocht voor een kortsluiting in de kast (interface kaart doorgebrand)
Daarna hebben we nog 2 uurtjes aan de 5e cnc machine gewerkt

Joey Geelen
SenSe-IC

 

Tecnalia

Vandaag hebben we geprobeerd om met de Antenne een signaal te sturen. We hebben daar dus ook een nieuw programmat voor moeten schrijven. De bedoeling is om de antenne een signaal te laten versturen om zo een “draadloos” relais aan te sturen. Het programma is klaar maar we zitten nog ergens met een klein foutje waardoor een signaal verzenden niet lukt. Volgende week vliegen we er terug in en gaan we proberen een signaal te verzenden!

Sander

Pierburg

Vandaag hebben we de video tutorial gemaakt voor de configuratie en communicatie tussen de camera en PLC. Deze video’s zijn in het Spaans opgenomen omdat iedereen in het bedrijf Spaans praat. Een Engelse versie was niet nodig. We hebben bij de start problemen moeten oplossen op de pc waar we op werkten omdat een programma bleef crashen net als we een opname voor de tutorial startten, maar dit was snel verholpen.

door Emiel Thomissen

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag ben ik samen met mijn stagepartner verder gegaan mijn schema’s te maken in het tekenprogramma. We hebben ook nog opgezocht hoe wij bepaalde componenten moesten aansluiten in het tekenprogramma. Er waren een paar componenten die we niet vonden. Die zijn voor de maandag als mijn stagementor terug is.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

 

Dag 4  10/03/2016

CMZ

Vandaag heb ik weer mee kunnen kijken naar de metingen op de 3e cnc machine. Ik heb deze keer wel mogen helpen met het kalibreren van de assen. Nadat we daarmee klaar waren,  zijn we begonnen aan een 4e cnc draaibank. Ook hebben we tussendoor een reparatie moeten uitvoeren op een andere machine.

Joey Geelen
SenSe-IC

 

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag zijn mijn stagepartner en ik begonnen met de schema’s in Eplan te maken. Er was wel een 1 uur vertraging, omdat er een paar mannen renovatiewerken deden juist boven onze bureautjes,  dus hebben we een koffiepauze van 1 uur gehad. We hebben alle schema’s van de ingangen en uitgangen gedaan. Getekend en gecodeerd. We hebben maar 1 laptop, dus het was een beetje uitzoeken  hoe we het beste op 1 laptop deze schema’s efficiënt kunnen maken.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

Pierburg

Vandaag hebben we met de camera producten zitten testen. We keken hoe we de camera optimaal konden instellen met belichting, focus en filters om de QR-code het beste te herkennen. We hebben ook getest op verschillende producten onder andere motoren, PLC’s en servo motor drivers die ze gebruiken in de productlijnen.

door Emiel Thomissen

Tecnalia

Vandaag hebben we de visualisatie gemaakt zodat we de sensors kunnen uitlezen op ons pc scherm. We hebben er ook een extraatje aan toegevoegd, zo kan je een maximum en minimum waarde instellen, gaat de gemeten waarde hoger dan gaat er een alarm af.

Sander

Dag 3  09/03/2016

CMZ

Vandaag heb ik mee mogen kijken hoe de metingen in de kast werden uitgevoerd en hoe de assen werden gekalibreerd. Ik heb zelf geen metingen mogen uitvoeren omdat alle documentatie  in het Spaans was. Ook ben ik begonnen met het aansluiten en bekabelen van de 3e cnc draaibank.

Joey Geelen
SenSe-IC

 

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag ben ik aan mijn project beginnen werken met mijn stagepartner, maar er was een probleem met de laptop waar het tekenprogramma opstond. Dus hebben mijn stagepartner en ikzelf  ons voorbereid, en hebben we schema’s getekend met de hand die wij dan morgen op het tekenprogramma gaan maken.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

Pierburg

Vandaag hebben we een nieuwe camera moeten testen. Deze camera is bedoeld om QR-codes te scannen. Dit type camera wordt gebruikt in een van de nieuwe productielijnen. We moesten deze camera testen, kijken hoe hij werkt en hoe we hem met de PLC konden laten communiceren. Dit was nodig omdat de mensen daar nog nooit met die camera hadden gewerkt. Als we dit getest hadden met meerdere scenario’s van QR-codes, moesten we een videotutorial maken over hoe je dit moet doen zodat de werknemers de werkwijze konden zien en dan de camera programmeren.

door Emiel Thomissen

Tecnalia

We hebben vandaag connectie proberen te maken tussen de PC en de PLC maar dat ging niet omdat de netwerkkaart die in de PC zat niet compatibel is. Maar we zijn niet stil blijven zitten en zijn dusmaar begonnen aan ons programma terwijl de ICT verantwoordelijke een nieuwe PC voor ons in orde bracht.

Sander

Dag 2  08/03/2016

CMZ

Vandaag heb ik een kabelboom gemaakt voor een 2e cnc draaibank en heb ik de servo motoren, encoders voor de assen en sensoren voor de automatische deuren aangesloten. Ook heb ik nog een oliekoeler en hydraulische regelaar aangesloten en de elektrisch gestuurde hydraulische ventielen.

Joey Geelen
SenSe-IC

 

AUTOMATIONS TECVI

Vandaag heb ik veel over de veiligheid moeten leren zoals over de veiligheidsrelais en de safe torque off en dan ook nog Emergency- Stop om je motor gezonder te laten stoppen bij een noodgeval.

Glenn Vanhees
SenSe-IC

 

Pierburg

Vandaag hebben we een ander soort PLC moeten gebruiken die speciaal is voor beveiliging. Deze PLC heet “Pilz”. Die gebruiken ze om ervoor te zorgen dat de gewone PLC niet te veel     rekening hoeft te houden met de veiligheid. Daarvoor is dus de Pilz. Deze is van klasse 1 certificaat, dat wil zeggen dat deze altijd uitschakelt en dat doet hij zeer snel. Ook is deze heel duurzaam. Bij een gewone installatie kan dat wat langer duren.

 

door Emiel Thomissen

 

Tecnalia

Vandaag hebben we met behulp van verschillende programma’s het IP adres van de PLC kunnen achterhalen. Ook hebben we de Sensor (draadloze Pressac sensor) geconfigureerd  en verbinding gemaakt met de sensor door middel van een EnOcean USB stick die ze speciaal voor ons gekocht hadden.

Sander

 

Dag 1  07/03/2016

CMZ

’s Ochtends ben ik met mijn stagepartner naar het bedrijf gereden. Daar aangekomen hebben we onze werkkleding gekregen en hebben we een korte rondleiding gekregen in het bedrijf. Na de rondleiding zijn we aan het werk gegaan samen met iemand van het bedrijf. Eerst hebben we de servomotoren van de assen van de cnc draaibank en de encoders aangesloten. Vervolgens zijn we gesplitst en heb ik de koeleenheid van het koelwater aangesloten en daarna heb ik de hydraulicaregelaar aangesloten. Daarna zijn we weer samen gaan werken aan de bekabeling van de servo motoren en encoders van de tweede  cnc draaibank. Dit hebben we niet helemaal kunnen voltooien wegens tijds- gebrek. Nadat het 16u30 was heeft mijn stagepartner mij weer afgezet aan de residentie.

Joey Geelen
SenSe-IC
CMZ-Torno-CNC-TA-25-YS-640-Desnudo<– CNC Draaibank

AUTOMATIONS TECVI

Mijn dag begon om 10 voor 6. Na mijn ontbijt, ben ik naar de school gegaan. Daar wachtte ik mijn stagepartner op die mij wegwijs ging maken met de bussen. Toen wij samen in Elgobar aankwamen, zijn we naar het bedrijf gegaan. Daar heb ik een kleine introductie gehad. Vervolgens zijn we direct aan de slag gegaan met een voorbereiding op een project dat mijn stagepartner en ik moeten maken. Wij hebben veel schema’s moeten bestuderen om hun werkwijze te leren, en veel regels over de schema’s zodat wij klaar zijn om dit project te maken. Toen de dag voorbij was, ben ik met mijn stagepartner terug met de bus naar Eibar gegaan. Morgen sta ik er wel alleen voor om naar Elgobar te gaan, maar dat zal wel lukken 🙂 .

Door Glenn Vanhees SenSe-IC

 

Pierburg

Op de eerste dag hebben we onze stagementor Jesus ontmoet. Eerst heeft hij ons een rondleiding gegeven en uitgelegd wat Pierburg precies maakt, carburateurs voor in de auto voor grote autobedrijven zoals: Ford, BMW en Audi. Daarmee wordt het gas geregeld in de motor en de menging van lucht en benzine.

We hebben deze dag ook een klein programma moeten maken op de PLC om te laten zien hoe we programmeerden. Daarna heeft Jesus uitgelegd hoe zij in de fabriek programmeerden en op die manier moesten wij dat ook gaan programmeren. Zo heb je ook een beter overzicht als er iets fout gaat.

door Emiel Thomissen SenSe-IC

 

TecnaliaLogo TECNALIA Inspiring

Vandaag heb ik een rondleiding gekregen in het bedrijf, het is een goot bedrijf waar ze verschillende spullen testen. Ook hebben we onze opdracht gekregen. Onze opdracht is: een Beckhoff PLC combineren met EnOcean (draadloze drukknoppen, sensoren, relais,..) Ik doe mijn stage samen met een Spaanse student uit de plaatselijke school.

Sander

 

7e dag in Eibar

Vandaag zijn wij naar San Sebastian gegaan. Eerst een beetje problemen gehad voordat we de juiste bus hadden,want blijkbaar waren de bushalte en de uren veranderd zonder dat iemand er iets van wist. Eens ter plaatse kwamen wij tot onze verrassing een Mc Donalds tegen en een paar van onze groep werden hier heel  enthousiast van. Vervolgens waren wij met onze klas paraplu’s gaan zoeken omdat het de hele dag aan het regenen was. Ondanks deze felle regenachtige dag, hebben wij ons toch kunnen amuseren en vertrokken we om 16:00 terug naar ons stekje in Eibar.

DSCI0498  DSCI0500

6e dag in Eibar

Vandaag zijn wij gelijk elke ochtend opgestaan en hebben wij ons klaargemaakt. Deze dag konden wij een beetje meer uitslapen. We hadden deze dag het gemak dat we tot 9 uur konden slapen (yes!). Vervolgens zijn wij samen met de groep naar school gegaan en zijn wij op de bus gestapt richting Mutriku. Daar stond onze gids ons op te wachten en zij heeft ons eerst een beetje uitleg gegeven over de stad. Vervolgens zijn wij naar de dam gewandeld waar ze van golven energie maken. Dit doen ze door holle kamers in de dam te maken en op die holle kamers zetten ze turbines. Doordat het water in de holle kamers terechtkomt, wordt de lucht samengeperst en door de turbines geduwd (het water zelf bereikt de turbines niet). Dit maakt een enorm geluid en daarom wordt het de “draak” genoemd. Vroeger toen de turbines er nog niet op stonden, was het geluid nog 100 x sterker. Het was op 10 km afstand nog te horen zodat vele mensen er ´s nachts wakker van werden en de dieren liepen er van weg. Vervolgens zijn wij door het stadje van Mutriku gewandeld en zijn we weer de bus op gegaan. Daarna kwamen wij aan bij een vishaven en hebben wij een introductie gekregen van de vishandel. Daar hebben wij een soort veiling gedaan, waarna wij door de haven wandelden en rondkeken. Vervolgens zijn wij naar een restaurant gegaan en hebben wij een lekker 3-gangenmenu gegeten voor maar slechts 11 euro.Toen we onze buikjes gevuld hadden, zijn wij weer de bus opgestapt en zijn wij zo terug naar het hotel gereden. Wij zijn die dag ook nog gaan bowlen als beloning omdat wij als groep zo goed met elkaar overeenkomen 🙂 . Daarna zijn wij terug naar het hotel gegaan  en dit was het einde van onze dag.

20160304_105749_HDRrnd  20160304_100406_HDR-1rnd

5e dag in Eibar

Vandaag zijn wij opgestaan en vertrokken naar de school, Daar hebben wij gewacht op de leerkrachten van Armeria Eskola. Toen zij aankwamen, zijn wij met hun in de auto gestapt en zijn wij vertrokken naar het het eerste bedrijf genaamd GAINDU. GAINDU is gespecialiseerd in het ontwerpen en assembleren van machines die allerlei componenten maken. Vervolgens worden deze gedemonteerd en verscheept over de hele wereld. Daarna zijn wij naar het volgende bedrijf gegaan genaamd ETXE-TAR. Zij zijn gespecialiseerd in de eindassemblage van machines. ETXE-TAR is onderdeel van dezelfde groep als GAINDU.

20160303_105103-1-300x169  20160303_105312-300x169

4e dag in Eibar

Vandaag op school zijn wij verder gegaan waar wij gisteren mee geëindigd waren.We hebben verder aan de  frequentieregelaar gewerkt voor een uurtje, en daarna zijn wij met Tia Portel een plc gaan programmeren. We hebben met calculatiefuncties een omzetting van graden naar radialen gemaakt en met de highspeed counter hebben we een encoder uitgelezen. Daarna hebben we een kennismaking gehad met de Spaanse stageleerlingen ,en hebben we info gekregen over onze stagebedrijven . Zo hebben wij ook wat afspraken gemaakt in verband met vervoer. Daarna hebben wij nog een project gezien waar onze stagepartners op school mee aan het werk zijn.

foto em

 

 

3e dag in Eibar

Vandaag was het een rustige dag. Wij zijn vandaag opgestaan om 7:30 en hebben ons klaargemaakt om naar de eetzaal te gaan. Toen we gedaan hadden met onze ochtend- buikjes te vullen, zijn wij terug naar het hotel gegaan en hebben we onze tassen gepakt en zijn vervolgens vertrokken naar de school. Om 9 uur kwamen wij aan in de school en daar  hebben wij 2 uurtjes technisch tekenen gehad. We moesten een schema tekenen van een soft-starter . Daarna hadden we een half uurtje pauze en zijn wij buiten de school iets gaan drinken. Na dat half uurtje zijn wij terug naar de school gegaan en hebben wij nog 2 en een half uur deze schema’s in de praktijk uitgevoerd en hebben wij wat testen gedaan met een soft-starter en een frequentieregelaar. Om half 2 ging de bel en was de les gedaan en zijn wij boodschappen gaan doen voor het middag- en avondeten.

em2   em3

2e dag in Eibar

ontbijtfinal.png

 

Vanmorgen zijn we met heel veel moeite opgestaan, want gisteren was een vermoeiende lange dag. Toen we zijn opgestaan, hebben wij ons klaar gemaakt en zijn we met zijn allen naar de eetzaal gegaan om vervolgens een goed ontbijt te nemen.Nadat we onze buikjes gevuld hadden zijn wij onze rugzakken gaan halen en zijn we met zijn allen naar school gewandeld. In de school zijn wij ontvangen door de directeur en hebben wij een rondleiding gekregen door het museum van de school. Vervolgens hebben wij van de stageverantwoordelijke een rondleiding gekregen door de school.

rondlijding 1.png rondleiding 2.png

Na de rondleiding op school zijn we met zijn allen terug naar de peda gegaan en zijn we gaan lunchen. Na de lunch zijn we naar de lokale supermarkt gegaan en zijn we inkopen gaan doen voor het avondeten.
’s Avonds hebben we gekookt. Op het menu stonden aardappelen en spinazie en we dachten vissticks gehaald te hebben maar dit bleken inktvisdingetjes te zijn. Ondanks deze miskoop had het eten toch gesmaakt.

 

 Vliegreis naar Bilbao met 7IC en 7CP

IMG-20160228-WA0007 roundklas

 

Vandaag is het dan zover, onze stage in Spanje gaat beginnen.

We zijn om 7:15 vertrokken aan Hasselt station richting Zaventem (vliegveld). Daar hebben wij na het inchecken nog even iets gegeten en gedronken voordat we het vliegtuig naar Bilbao pakten.

Toen we aankwamen was er een busje geregeld om naar onze verblijfplaats te gaan.Daar hebben we de sleutels gekregen en zijn we onze kamers gaan verkennen. Het zijn kamers van 4 met 2 bureaus en 4 bedden.

foto kamer  IMG-20160228-WA00221-1024x576round

Nadat we alles hadden uitgepakt, zijn we een hapje gaan eten in restaurant Content. Nadat we hadden gegeten, zijn we teruggewandeld naar onze verblijfplaats. Deze avond gaan we nog gezamenlijk eten, waar we gaan eten weet ik nog niet.

 


 

Advertenties